Welke invloed heeft de zon op het gebruik van antibiotica? Als er sprake is van een ernstige infectie, wordt er vaak antibiotica voorgeschreven. Wat is het juiste gebruik van antibiotica? En kan de zon kwaad als je een antibioticakuur neemt? Als je antibiotica slikt, kun je de zon soms beter vermijden. Sommige antibiotica soorten kunnen namelijk gevoeligheid geven voor zonlicht. Dit geldt overigens niet voor alle soorten antibiotica. Welke antibiotica soorten kun je wel veilig gebruiken in de zon en welke niet? In dit blogartikel lees je er meer over. 

Antibiotica: hoe werkt het?

Antibiotica worden gebruikt bij ernstige infecties die zijn ontstaan door bacteriën, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking. Antibiotica zijn in staat om bacteriën te doden en de vermenigvuldiging ervan te stoppen. Antibiotica bestaat in verschillende soorten die elk werken tegen verschillende soorten bacteriën. 

 

Hoe gebruik je antibiotica?

Het exacte gebruik (wanneer en hoe vaak) hangt af van het soort antibioticum dat je gebruikt en dit staat vermeld op het etiket. Om de hoeveelheid van het geneesmiddel constant te houden in het lichaam, is het belangrijk om de inname ervan te verdelen over de dag. Wees zorgvuldig met de dagelijkse hoeveelheid antibiotica en neem het op het voorgeschreven tijdstip in. De kans op resistentie neemt namelijk toe als je dagelijks te weinig van het medicijn gebruikt. Wat te doen als je het antibioticum vergeten bent op tijd in te nemen? Neem het dan zo snel mogelijk alsnog. Is het echter al bijna tijd voor de volgende dosis? De vergeten dosis hoef je dan niet meer in te nemen en je neemt de volgende dosis op de normale tijd. Het is wel van belang om de kuur af te maken totdat alle tabletten of capsules op zijn. Kinderen en mensen met slikproblemen krijgen vaak antibiotica als drankje. Let hierbij goed op het benodigde aantal dagen van de kuur. 

 

Antibioticakuur afmaken

Tenslotte is het belangrijk om als je een antibioticumkuur hebt voorgeschreven gekregen, deze helemaal af te maken. Dit geldt ook wanneer er al eerder geen klachten meer zijn; het is ook dan van belang om verder te gaan met de kuur. Als je geen klachten meer hebt, wil het namelijk niet zeggen dat alle ziekmakende bacteriën al helemaal verdwenen zijn. Als je eerder stopt met de kuur, bestaat er de kans dat achtergebleven bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Zo kan de ziekte wederom ontstaan. Daarnaast kunnen achtergebleven bacteriën alsnog de kans krijgen om resistent te worden voor het antibioticum en dat wil je voorkomen. 

Antibiotica en de invloed van zonlicht

Wat doet de zon bij het gebruik van antibiotica? Hoewel sommige antibiotica soorten wel gebruikt kunnen worden in de zon, zijn er ook soorten waarbij er een overgevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan. Er kunnen namelijk bijwerkingen optreden door de UV-straling. Hoe kan dit? Antibiotica dringt door in de huidcellen waardoor de huid een reactie kan geven zodra het in contact komt met de zon.

 

Antibiotica soorten overgevoelig voor zonlicht

De antibiotica soorten die behoren tot de groep tetracyclinen hebben een overgevoeligheid voor de zon. Bij het gebruik van de antibioticasoorten doxycycline en tetracycline moet zonlicht worden vermeden, maar ook met minocycline en tigecycline. Deze antibiotica soorten kunnen in de huidcellen doordringen en aldaar neemt de huid UV-straling op dat wordt omgezet in zuurstof. Als er teveel zuurstof in een cel komt, kan dit giftig zijn waardoor er DNA schade kan ontstaan; de cel kan afsterven. Daarnaast kan zonlicht in combinatie met antibiotica de aanmaak van ontstekingscellen bevorderen. Zo kan een zeer verbrande huid ontstaan. Het maakt de huid gevoelig of er ontstaat ernstige jeuk. Soms kan de huid pijnlijk worden of kunnen er zelfs blaren ontstaan.

 

Antibiotica soorten met een lichte gevoeligheid voor zonlicht

Antibiotica behorende tot de groep chinolonen kunnen een lichte gevoeligheid geven voor zonlicht; dit zijn ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, ofloxacine, pipemidinezuur en norfloxacine

Antibiotica soorten van de groep sulfonamiden, zoals sulfadiazine en sulfamethoxazol kunnen ook een gevoeligheid geven voor de zon. Bovendien kunnen clindamycine en azitromycine zorgen voor een reactie van de huid wanneer deze in aanraking komt met de zon. 

Kortom, als je een van bovenstaande antibioticasoorten slikt, is het dus belangrijk om de zon zoveel mogelijk te vermijden. Ga je toch naar buiten, bescherm jezelf dan goed. Daarnaast kun je nu ook beter niet onder de zonnebank gaan. 

 

Antibiotica soorten niet overgevoelig voor zonlicht

Welke antibiotica soorten kun je wel veilig gebruiken in de zon? Er zijn namelijk ook antibiotica soorten die geen reactie geven in de zon, zoals amoxicilline en amoxicilline met clavulaanzuur, flucloxacilline, ceftriaxon, nitrofurantoïne.

 

Belangrijke aandachtspunten

Is de kuur eenmaal afgerond, dan kan de huid nog circa vijf tot zes dagen gevoelig blijven voor de zon. Blijf dus ook na de kuur nog voorzichtig met de zon. Bescherm jezelf met kleding, een zonnebril en een pet of hoed. Gebruik daarbij een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. De UV-straling is ook aanwezig bij bewolkt weer. 

Tenslotte is het belangrijk om altijd de bijsluiter te raadplegen zodat je precies weet of de antibiotica die jij slikt wel of niet samengaat met de zon.

Natuurlijke zonbescherming bij gebruik van antibiotica 

Zonlicht is essentieel voor een goede gezondheid. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine D bij aan een goede mentale gezondheid. Om vitamine D te kunnen aanmaken ga je dagelijks circa een half uur onbeschermd in de zon. Ga je langdurig de zon in, dan is zonbescherming wel aan te raden. Daarnaast wordt een goede zonbescherming aangeraden tijdens een antibioticakuur. 

 

Waarom een natuurlijke zonnebrand?

Kies altijd voor een natuurlijke zonnebrand; dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. Een natuurlijke zonnebrand bevat namelijk geen chemische zonnefilter (oxybenzone) die de natuur, maar ook onze gezondheid kan aantasten. Een natuurlijke zonnebrand wordt namelijk gemaak op basis van natuurlijke minerale filters. Natuurlijke zonbescherming heeft de volgende voordelen:

  • Beter voor het milieu, de oceanen en de koraalriffen.
  • Is niet schadelijk voor de gezondheid dus veilig in gebruik.
  • Beschermt de huid net zo goed als een reguliere zonnebrand.