De kniebanden zorgen voor de stabiliteit van de knie. Ze zitten aan de binnenzijde (de mediale knieband), de buitenzijde (de laterale knieband) en in de knie zitten de kruisbanden. Bij een van buiten werkende kracht, een trauma, kan een bandletsel ontstaan. Voetballen is een contactsport, dus daar zien we soms een bandletsel, maar ook bij skiën (wanneer de binding niet op tijd loslaat bij een val) en bijvoorbeeld basketbal. In dit artikel vertellen we je meer over blessures aan de knie. 

Symptomen

Wanneer je een knieblessure hebt, zullen er symptomen ontstaan. De knie zal dik worden, soms pas na enige uren, maar we zien bij ernstiger vormen ook wel eens dat de knie blauw wordt en direct dik. In het laatste geval is er sprake van een bloeding. De knie is instabiel en pijnlijk. Wanneer het je overkomt, zul je liever niet op de knie willen staan en lopen.

Wat kun je doen aan een bandletsel

Hiervoor zul je een arts moeten raadplegen. Bij kruisbandletsel zal mogelijk een operatie moeten plaatsvinden. Het hangt er vanaf wat de ernst van het letsel is. Is het bandje helemaal of gedeeltelijk gescheurd of alleen maar opgerekt? De arts zal je doorsturen naar een specialist (chirurg, wanneer operatie nodig lijkt) of een fysiotherapeut, wanneer operatie niet nodig lijkt. De fysiotherapeut zal je knie met oefeningen weer proberen stabiel te krijgen, maar zal beginnen met pijndemping en zo nodig de knie tapen om het aangedane bandje rust te gunnen. Een brace kan soms ook een optie zijn, maar laat je voor de juiste brace adviseren door een fysiotherapeut.

Hoe kun je een bandletsel voorkomen?

Knieblessures tijdens voetbaltrainingen kunnen serieuze gevolgen hebben voor een atleet. Het is dan ook belangrijk om een paar eenvoudige stappen te nemen om voetbalblessures te voorkomen. Dat is niet altijd mogelijk, omdat trauma-momenten gewoon ongelukken zijn, al dan niet door onbesuisd gedrag van een ander. Een brace of tape kan iets bescherming geven, maar niet tegen iedere ‘aanslag’. 

Ten eerste is het belangrijk om altijd correcte warming-up en cooling-down-oefeningen te doen voor en na elke training. Goede stretchoefeningen helpen de spieren los te maken en verminderen het risico op blessures. Strekoefeningen zoals de kniebuiging en de pirouette helpen de bloedstroom naar de knie te verhogen en de flexibiliteit te vergroten.

Ten tweede is het belangrijk om alleen te trainen bij goed loopweer. De omstandigheden kunnen het risico op knieblessures aanzienlijk verhogen, dus het is belangrijk om niet te lopen of te trainen als het terrein te nat of hobbelig is. Ten derde is het essentieel om goed passende schoenen te dragen. Passende schoenen bieden genoeg steun en bescherming, waardoor je geen pijn of verstuikingen aan de knieën hebt tijdens het trainen.

Ten slotte is het altijd verstandig om niet over je limieten te gaan en alleen te doen wat je aankunt tijdens een training. Te veel intensiteit of één verkeerde stap kunnen ervoor zorgen dat je een kritieke knieblessure oploopt. Daarom is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en je knieën te beschermen tijdens het spelen.