Diabetes en cholesterol zijn beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De behandeling van diabetes is gericht op het verminderen van dit risico. Of cholesterol ook behandeld moet worden, hangt af van alle risicofactoren in combinatie.
Wat zijn diabetes en cholesterol?
Diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan leiden tot hoge bloedsuikerwaarden en heeft verschillende types, waarvan type 1 en type 2 het meest voorkomen. Cholesterol is een vetachtige stof die essentieel is voor het lichaam, maar teveel ervan kan schadelijk zijn. Het kan zich opstapelen in de bloedvaten en leiden tot verstoppingen, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Het beheersen van zowel diabetes als cholesterolniveaus is belangrijk om de gezondheid te behouden en het risico op complicaties te verminderen.
Hart- en bloedvaten
Bij de behandeling van diabetes met medicijnen is het voornaamste doel het voorkomen of verminderen van schade aan het hart en de bloedvaten. Een te hoog cholesterolgehalte is ook een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, en kan behandeld worden met medicatie. Vaak krijgen mensen met diabetes ook een cholesterolverlager voorgeschreven om dit risico verder te verminderen.
Risicoschatting
Of een verhoogd cholesterolgehalte behandeld wordt met medicijnen, hangt ook af van het totaalbeeld van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Naast diabetes en een hoog cholesterolgehalte omvatten deze risicofactoren onder andere geslacht, leeftijd, roken, hoge bloeddruk, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het consumeren van meer dan twee glazen alcohol per dag.
Een arts zal jouw risicofactoren in kaart brengen en een risicotabel gebruiken om het risico op hart- en vaatziekten in te schatten. Deze tabel houdt rekening met geslacht, leeftijd, roken en de bloeddruk als risicofactoren. Bij de leeftijd van een persoon met diabetes wordt in deze tabel 15 jaar opgeteld vanwege de verhoogde "vasculaire leeftijd" die gepaard gaat met diabetes. Hierdoor komen mensen met diabetes sneller in aanmerking voor cholesterolverlagende medicatie dan mensen zonder diabetes. Vanaf de leeftijd van 50 jaar komen bijna alle mensen met diabetes in aanmerking voor een cholesterolverlager.
De praktijk
In de praktijk zullen dus veel mensen met diabetes in aanmerking komen voor een cholesterolverlager. Als je bijvoorbeeld een vrouw bent jonger dan 40 jaar en niet rookt, is de kans klein dat je een cholesterolverlager voorgeschreven krijgt. Naarmate je ouder wordt, spelen ook de hoogte van je bloeddruk en cholesterolgehalte een rol bij de afweging of een cholesterolverlager nodig is.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het behandelplan individueel wordt afgestemd op jouw specifieke situatie en risicoprofiel. Regelmatige controle van je bloedwaarden en regelmatige gesprekken met je zorgverlener zijn essentieel. Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van tabak en het naleven van voorgeschreven medicatie, kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Door proactief met je zorgteam samen te werken, kun je de juiste stappen nemen om je gezondheid te optimaliseren en het risico op complicaties te verkleinen.