Symptomen van een droge huid
Een droge huid ziet eruit als schilferige, doffe, ruwe plekken op de huid. Als je kind een droge huid heeft, kan het kleine witte huidschilfers achterlaten op oppervlakken. Een droge huid jeukt meestal niet erg en verandert meestal niet van kleur. Het kan overal op het lichaam ontstaan. Kinderen krijgen het meestal op hun gezicht, armen (vooral ellebogen) en benen (vooral knieën). Ook de lippen kunnen erg droog en gebarsten worden.
Als de huid van je kind erg droog is, kunnen er scheurtjes in de huid ontstaan. Alhoewel dit niet hoeft kan het pijnlijk zijn voor het kind. Soms kunnen ze gaan bloeden of zelfs geïnfecteerd raken. Als de droge huid gaat jeuken of ontsteken, kan er eczeem in de huid ontstaan. Eczeem ontstaat meestal op plekken in de elleboogplooien, achter de knieën of in het gezicht.
Moet mijn kind naar de dokter voor een droge huid?
Waarschijnlijk is dit niet perse nodig. Wel is het van belang met je kind naar de huisarts te gaan als je kind last heeft van een van de volgende symptomen:
- Een droge huid die niet beter wordt met de hieronder beschreven behandeling
- Plekken droge huid die ontstoken zijn en jeuken
- Een pijnlijke droge huid
- Droge huid met gele of ontstoken plekken erop.
Je huisarts kan een verwijzing naar een dermatoloog aanraden als de droogheid niet beter wordt met de standaardbehandeling.
Oorzaken van een droge huid bij kinderen
Een droge, jeukende en schilferende huid komt redelijk vaak voor. De droge huid kan een gevolg van atopisch of constitutioneel eczeem zijn. Dit vereist een specifieke behandeling. Een droge huid veroorzaakt vaak jeuk en zorgt ervoor dat kinderen gaan krabben. Hierdoor kan de huid beschadigd raken. Huidbeschadigingen vergroten de kans op huidinfecties, zoals krentenbaard.
Wanneer er geen sprake is van atopisch eczeem, is de belangrijkste oorzaak van een droge huid bij kinderen de dagelijkse warme douche. Dat komt omdat heet water en zeep de natuurlijke oliën van de huid verwijdert. Via talgproductie wordt dit weer hersteld, maar bij veel of heet douchen kunnen de talgklieren dit niet bijbenen en krijgt je kind een droge huid. Ook koud en guur weer en zwemmen in zwembadwater met chloor of zeewater kunnen de huid van je kind flink uitdrogen.
Het gebruik van ruwe kleding of handdoeken of het gebruik van producten op alcoholbasis kan ook droogte veroorzaken. Daarnaast hebben baby’s vaak direct na de geboorte een droge, schilferige huid, vooral als ze na 40 weken geboren zijn. Dit wordt snel beter.
Behandeling van droge huid
De beste manier om een droge huid te behandelen is het aanpakken van de onderliggende oorzaken:
- Houd het bad of de douche kort en houd het water warm maar niet heet.
- Gebruik gewoon water of een zeepvrij vloeibaar product in bad of onder de douche.
- Voeg geurloze vocht inbrengende badolie toe aan het badwater.
- Regelmatig gebruik van een voedende crème. Het liefst twee keer per dag als de huid erg droog is. Een goed moment is na het bad of de douche, als de huid warm en vochtig is, omdat de crème dan beter in de huid trekt. De vetten in huidverzorgingsproducten kunnen er voor zorgen dat de huid minder vocht verliest.