Eczeem bij volwassenen kan al heel erg vervelend zijn. Het is dan ook logisch dat het voor een kleintje nog vervelender kan zijn. Eczeem kan roodheid, schilfers en jeuk veroorzaken. Stuk voor stuk vervelende gevolgen. De aanleg voor eczeem is bij de geboorte al aanwezig, maar in hoeverre dit ontwikkelt hoeft niet alleen te maken te hebben met aanleg. Externe factoren, zoals omgeving, huidverzorging en voeding kunnen invloed hebben op eczeem.
Wat is atopisch eczeem bij kinderen en baby’s?
Baby-eczeem is een veel voorkomende huidaandoening die zuigelingen treft. Door eczeem krijgt de huid van je baby jeuk, is droog en hobbelig. Dit gebeurt omdat de beschermende barrière van de buitenste laag van de huid van je baby zwak is en niet werkt zoals verwacht. De symptomen kunnen bij elke opflakkering een paar weken aanhouden. De meest voorkomende plaats waar de symptomen van eczeem zich voordoen is in het gezicht van je baby.
Alhoewel eczeem een chronische aandoening is die gedurende het hele leven van je kind kan komen en gaan, groeien sommige kinderen over de aandoening heen als ze volwassen zijn. Zij kunnen dan wel gedurende hun hele leven nog steeds symptomen van een droge huid of lichte opflakkeringen ervaren.
Wat zijn de oorzaken van atopisch eczeem?
Een combinatie van genetische en omgevingsfactoren veroorzaakt baby-eczeem. Deze factoren omvatten:
- Huid irriterende stoffen en allergenen:
Verschillende dingen in de omgeving van je baby kunnen de huid van je kind hinderen. Als je kind een allergie heeft, kunnen de symptomen van eczeem op zijn huid opflakkeren. Veel voorkomende irriterende en allergene stoffen in de omgeving zijn stoffen, zeep en bepaalde voedingsmiddelen.
- Reactie van het immuunsysteem:
Het immuunsysteem van je baby verdedigt zich tegen vreemde indringers zoals bacteriën en virussen die je kind ziek kunnen maken. Als je baby eczeem heeft, kan zijn immuunsysteem overreageren en gezonde huidcellen en kleine irriterende stoffen in de omgeving van uw baby verwarren met een vreemde indringer. Als gevolg daarvan valt het immuunsysteem van je baby de huidcellen van je baby aan, wat symptomen van eczeem kan veroorzaken.
- Genetische aanleg:
Tijdens de bevruchting ontmoeten de ei- en zaadcellen elkaar om je kind de bouwstenen van zijn lichaam te geven, namelijk zijn genen. Soms treden er veranderingen op in het DNA van de baby. Dit heet genetische mutatie, die veranderingen kunnen van invloed zijn op hoe het lichaam van je baby functioneert en zich ontwikkelt. Dit kan leiden tot een gebrek aan eiwitten in het lichaam van je baby die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de beschermende barrière van de huid. Als de beschermende barrière in de huid van je kind niet naar behoren werkt, kan het kind symptomen van eczeem krijgen. - De huid van je baby is uniek en kan reageren op verschillende triggers in de omgeving die symptomen van babyeczeem veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende triggers zijn:
- Materiaal van kleding of stoffen.
- Temperatuur, droge lucht of zweten.
- Zeep of wasmiddelen.
- Contact met een allergeen (huidschilfers van huisdieren, stof, bepaalde voedingsmiddelen en planten).
Behandelingen voor eczeem
De belangrijkste vraag is dan wat helpt tegen eczeem bij het kind? De behandeling van baby-eczeem en eczeem bij een kind varieert, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen.
De behandeling kan bestaan uit:
- Het elimineren of vermijden van triggers:
Vermijd geurige of geparfumeerde zepen, lotions of wasmiddelen. Deze dingen kunnen het eczeem doen opvlammen. Je arts kan de huid van de baby testen om vast te stellen of hij allergisch is voor bepaalde dingen in zijn omgeving waarmee hij regelmatig in contact komt. - Plaatselijke corticosteroïden gebruiken:
Dit zijn zalven op recept die je op de huid van je baby wrijft als een lotion. Corticosteroïden helpen jeuk en zwelling te verminderen. Voor licht eczeem kun je maximaal twee weken lang tweemaal per dag een OTC-hydrocortisonzalf van 1% gebruiken. Bij matig tot ernstig eczeem kan je arts steroïde zalven op recept aanbevelen. Een steroïde zalf mag niet langer dan twee weken worden gebruikt, omdat het kan leiden tot verkleuring doordat de huid dunner wordt. - Breng vocht inbrengende crème aan op de huid van je baby:
De huid van je baby gehydrateerd houden kan de symptomen verminderen, de huid kalmeren, het ongemak wegnemen en opflakkeringen voorkomen. Kies vocht inbrengende producten voor baby's en producten die geen geurstoffen bevatten. De beste tijd om je baby's huid te hydrateren is na het bad en een paar keer per dag als de huid droog lijkt.