Veel mensen hebben wel eens last van een knakkende kaak. Een knakkende kaak ontstaat in de meeste gevallen als je gaapt of als je je mond (te wijd) opendoet. Wanneer je kaak vaak knakt, vraag je je misschien af of dit kwaad kan en hoe je er eventueel van af kunt komen. Of een knakkende kaak erg is en hoe je een knakkende kaak kunt verhelpen lees je hieronder!

Knakkende kaak kaakgewricht

Een knakkende kaak heeft alles te maken met je kaakgewricht. Het kaakgewricht bevindt zich onderaan in je kaak en verbindt de onderkaak met je schedel. Je kaakgewrichten bevinden zich net voor je oren aan beide kanten van je gezicht en kunnen zoals we allemaal weten op en neer en van links naar rechts bewegen. Dit is mogelijk vanwege het kraakbeen (meniscus) wat tussen het kaakgewricht zit. Wanneer je je mond beweegt en open doet beweegt het kraakbeen in dezelfde beweging. 

Knakkende kaak

Wanneer je last hebt van een knakkende kaak, kan het in de meeste gevallen geen kwaad en is er geen reden om een tandarts afspraak te plannen. Maar als je pijn ervaart wanneer je je kaak knakt, dan kan er iets aan de hand zijn en is het verstandig om naar de tandarts te gaan! Heb je last van een pijnlijke knakkende kaak? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verminderde bewegingsvrijheid van je kaken
  • Oorsuizen
  • Zenuwpijn
  • Migraine en hoofdpijn
  • Duizeligheid

Ook kan stress leiden tot een pijnlijke knakkende kaak. Stress leidt vaak tot tandenknarsen wat een knakkende kaak tot gevolg kan hebben. Daarnaast zijn er andere verschillende medische aandoeningen die een verhoogd risico geven op een knakkende kaak.

Knakkende kaak verhelpen

Een knakkende kaak kan relatief eenvoudig vermindert worden. Om een knakkende kaak te verhelpen, is het belangrijk om de spanning op je kaak (kaakgewricht en kaakspieren) te verminderen. Met behulp van deze onderstaande tips kun je snel en eenvoudig je knakkende kaak verhelpen!

  1. Ontstekingsremmers bij een gezwollen kaak
    Ontstekingsremmers zoals naproxen en ibuprofen kunnen helpen wanneer je last hebt van een gezwollen kaak en kaakpijn. Bij pijn wordt paracetamol als pijnstiller aangewezen.

  2. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen om een knakkende kaak te verminderen
    Vermijd (te) hard en knapperig eten. Voedingsmiddelen zoals harde groenten en harde kosten van knapperig brood kunnen de knakkende kaak klachten verergeren. Ook plakkerige soorten snoep kunnen de knakkende kaak verergeren.
  3. Laat je kaak rusten
    Veel kauwen, door bijvoorbeeld vaak kauwgom te eten, of schreeuwen, zingen en roepen kunnen de knakkende kaak verergeren. Doordat je kaak hierdoor meer te verduren krijgt, kunnen de klachten toenemen. Ook door je tanden niet op elkaar te zetten in rust, maar een kleine ruimte er tussen te houden, ontspant je kaak.
  4. Ontspan!
    Probeer te ontspannen. Neem meer rust, want het verminderen van stress zorgt voor minder tandenknarsen waardoor een knakkende kaak minder vaak voorkomt.

  5. Verkoelen en verwarmen bij zwelling en pijn
    Met de warm-koud kompres van HeltiQ kun je de pijn en (mogelijke) zwelling op je kaak verminderen. Afhankelijk wat voor jou het prettigst werkt, kun je gaan voor koude of warme kompressen.

Knakkende kaak fysiotherapie

Afhankelijk van de oorzaak van de knakkende kaak, kunnen de klachten behandelt worden door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal kijken naar de oorzaak van jouw klachten. Op basis van deze oorzaak, gaat de fysiotherapeut je helpen om de klachten te verminderen. Soms zijn er ook meer onbewuste oorzaken van een knakkende kaak, zoals te veel kaakklemmen. Ook bij deze onbewuste klachten kan de fysiotherapeut je helpen.