Hoe voorkom ik dat een tablet blijft steken in mijn keel?
Heb je ook weleens het gevoel dat een ingenomen tablet of capsule blijft steken in je keel? Wat je dan kunt doen lees je in onderstaand artikel. Het voorkomen van dit probleem is natuurlijk beter. Daarom wordt ook beschreven hoe je het beste de vitamine tabletten en capsules inneemt.
Een pil die blijft steken in de keel
Wanneer je het gevoel hebt dat de ingenomen pil is blijven steken in de keel; neem een slok water, buig je hoofd naar voren en slik het water door. Door het hoofd wat naar voren te buigen wordt het keelgat groter. Lukt het niet? Probeer dan warm water. Warm water kan ervoor zorgen dat de pil sneller oplost en naar beneden glijdt. Drink vervolgens nog een glas water. Als het medicijn met voedsel ingenomen mag worden, kun je ook een klein stukje brood of iets dergelijks eten. Je kan er ook voor kiezen om Gloup te gebruiken. Gloup is speciaal ontwikkeld om het slikken van medicijnen makkelijker te maken en de gel is 100% natuurlijk. Ook wordt de vieze smaak gemaskeerd. Wanneer het gevoel dat er iets in je keel vastzit aanhoudt of wanneer je pijn krijgt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Probeer de producten van Gloup:
Wat is het gevaar?
Naast het feit dat het gewoon een vervelend gevoel is, zo’n pil die is blijven hangen in de keel, kan een verlengde contacttijd met de slokdarm in sommige gevallen problemen geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zogenaamde bisfosfonaten, gebruikt ter voorkoming van osteoporose. Wanneer deze aan de wand van de slokdarm blijven kleven, kunnen zij een slokdarmontsteking veroorzaken. Ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, tetracycline-antibiotica, vitamine C en ijzerpreparaten kunnen slokdarmklachten geven.
Drie tips om het blijven hangen van een pil in de keel te voorkomen:
- Neem tabletten en capsules nooit liggend in. Je kunt beter zitten of staan wanneer je ze doorslikt.
- Ga niet liggen meteen na het doorslikken van de medicijnen, maar blijf nog even rechtop.
- Drink voldoende na het innemen van de pillen, zodat ze als het ware ‘doorgespoeld’ worden.
Tabletten en capsules innemen; de beste manier
- Zit of sta rechtop.
- Neem een slokje water.
- Plaats de tablet midden op de tong.
- Neem weer een slok water maar wacht nog even met doorslikken.
- Buig je hoofd naar voren.
- Duw je tong eventueel tegen de voortanden aan om het medicijn tegen je gehemelte te drukken.
- Slik nu de tablet door.
- Drink nog wat water.
Moeite met slikken?
- Tip: Het doorslikken van een capsule gaat makkelijker als de buitenkant van de capsule zacht wordt gemaakt. Dit kan door hem vochtig te maken op een lepel met water. Dit is echter niet bij alle capsules mogelijk.
- Tip: Sommige mensen vinden het makkelijker hun medicijn met een dikkere vloeistof in te nemen. Bijvoorbeeld met vla of met appelmoes. Dit kan niet met alle medicijnen. Vraag dit daarom goed na bij de apotheker!
- Tip: Soms is het medicijn verkrijgbaar in een andere toedieningsvorm, bijvoorbeeld als drank, oplostablet of zetpil. Vraag aan de apotheker welke mogelijkheden er zijn om toch gemakkelijk je medicijn in te kunnen nemen.
- Tip: Mocht het ondanks alle bovenstaande tips en aanwijzingen toch niet lukken, dan kan een laatste optie zijn om de tabletten te breken, fijn te maken of capsules te openen. Niet bij alle medicijnen is dit mogelijk; soms kan het medicijn hierdoor niet meer goed of zelfs niet meer werken of kun je last krijgen van bijwerkingen, zoals maagklachten. Laat je daarom adviseren door de apotheker hoe je dit het beste kunt doen.
Meer leren over medicijnen? Lees ons artikel 'Alles over pijnstillers'.