Als je last hebt van roos is dat vaak vervelend, maar het kan je ook onzeker maken. Zeker als je roos hebt dat goed zichtbaar is. Bij roos is er meestal sprake van een schilferige hoofdhuid. Daarnaast kan de hoofdhuid jeuken of vet zijn. Roos is een vorm van eczeem waar best veel mensen mee te maken hebben. Meer mannen dan vrouwen hebben last van roos. Roos komt vaker voor in de puberteit en op middelbare leeftijd. Het wordt ook wel seborroïsch eczeem van de hoofdhuid genoemd. Hoe ontstaat roos precies? Hoewel er verschillende oorzaken van roos zijn te benoemen, spelen leefstijl factoren een belangrijke rol. Met name voeding en stress zijn van invloed bij het ontstaan van roos. En als je roos hebt, hoe kom je er dan snel van af? Ontdek in dit blogartikel wat je het beste kunt doen bij roos. 

Wat is roos?

Roos is een huidaandoening dat behoort tot seborroïsch eczeem. De medische term voor roos is pityriasis capitis. Roos is afkomstig van de hoofdhuid waarbij er sprake is van jeuk en schilfertjes. Hoe komt dit? Bij roos heeft men te maken met een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Elke drie weken vindt er vernieuwing van de hoofdhuid plaats; hierbij worden oude huidcellen afgestoten die niet met het blote oog te zien zijn. Als er echter sprake is van roos dan gaat dit vernieuwingsproces tweemaal zo snel. Daarnaast is er sprake van een grotere talgproductie. Er ontstaan zichtbare huidschilfers doordat de dode huidcellen aan elkaar klonteren door het huidvet. Roos is echter niet gevaarlijk en het is ook niet besmettelijk. Daarnaast veroorzaakt roos geen haaruitval. 

 

De rol van de talgproductie

Talg heeft een belangrijke functie ter bescherming van de huid, met name het gezicht en de hoofdhuid. Soms is er sprake van meer talg. Een verhoogde talgproductie uit zich in een vette huid. Daarnaast kan te weinig talg zich juist uiten in een extreem droge huid dat gevoeliger is voor eczeem. Je zorgt voor een gezonde talgproductie door onder andere een goede huidreiniging en het gebruik van de juiste huidverzorging. Daarnaast speelt volwaardige en gezonde voeding een belangrijke rol voor een goede balans in de talgproductie. Zo zorg je ook voor een gezonde huid van binnenuit. 

Hoe ontstaat roos?

De gist pityrosporum ovale is van invloed op het ontstaan van roos. Hoewel deze gist bij iedereen voorkomt, is dit bij mensen met roos in hogere mate. Bestrijding van de gist kan roos op de hoofdhuid helpen verminderen, maar de gist zal nooit helemaal verdwijnen. Roos kan echter in veel gevallen verschillende oorzaken hebben. Wist je dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ook kan leiden tot roos? Zo zijn met name verschillende soorten vitamine B nodig. Belangrijke oorzaken van roos zijn:

 

  • Tekort aan nutriënten; belangrijke vitaminen die hierbij een rol spelen zijn zink, niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2), pyridoxine (vitamine B6) en biotine (vitamine B8). Deze vitaminen vind je onder andere in kip, vlees, vis, eieren, peulvruchten, groene groenten, volkorengranen, noten en zaden. Zink is bijvoorbeeld aanwezig in vlees, zuivel, peulvruchten en noten. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren nodig voor behoud van een gezonde huid en hoofdhuid. Ontdek ook de belangrijkste vitamines voor gezond haar. 
  • Verminderde weerstand.
  • Erfelijke aanleg.
  • Stress; ook stress kan ook de balans van de hoofdhuid verstoren.
  • Hormonen; tijdens de puberteit is vaker sprake van roos. 
  • Leeftijd; roos komt vaak voor tijdens middelbare leeftijd. 
  • Huidtype; de gevoelige huid kan sneller te maken krijgen met roos.
  • Irritatie door huidverzorging of cosmetica; kies liever voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder parabenen.
  • Droog (binnenklimaat; kan zowel huid als haar uitdrogen. 

Hoe kun je roos behandelen?

Roos kan worden behandeld en onder controle worden gehouden met een speciale antiroosshampoo. Bij roos was je het haar twee keer per week met een antiroosshampoo met zinkpyrithion, bijvoorbeeld van Guhl. Bij veelvuldig wassen kun je het afwisselen met een neutrale shampoo. Bij onvoldoende effect kan er een antiroosshampoo met seleensulfide worden gebruikt. 

 

Hoe gebruik je een antiroosshampoo?

Volg de gebruiksaanwijzing van een antiroosshampoo:

  • Eerst het haar wassen met een milde of pH-neutrale shampoo en deze goed uitspoelen.
  • De antiroosshampoo goed inmasseren en minimaal vijf minuten laten intrekken. 
  • Vervolgens het haar goed uitspoelen.
  • Haar met roos was je om de paar dagen met een antiroosshampoo.
  • Bij vaker wassen gebruik je de andere dagen een milde of pH-neutrale shampoo.

Vichy heeft een speciale lijn ontwikkelt, genaamd Dercos, met anti-roosshampoos en kuren die geschikt zijn voor verschillende haartypes. Deze pakken de oorzaak van roos aan en reinigen en verzorgen de hoofdhuid en het haar. 

 

Soorten antiroosshampoos

  • Antiroosshampoos met zinkpyrithion; zinkpyrithion is een middel dat gist- en schimmeldodend werkt. Antiroosshampoo met zinkpyrithion helpt ook de aanmaak van talg te verminderen. Zo zullen ook de schilfers en de jeuk worden verminderd; meestal is dat na twee weken. Na zes weken is er veelal sprake van een optimaal resultaat. 
  • Antiroosshampoos met seleensulfide; seleensulfide is ook een gistdodend middel. Antiroosshampoo met seleensulfide helpt ook een verhoogde talgproductie te verminderen. Na ongeveer twee weken zullen de verschijnselen verminderen en na zes weken is het resultaat vaak optimaal. Het gebruik van een shampoo met seleensulfide kan ertoe leiden dat de hoofdhuid en het haar sneller vet worden. Soms kan het haar verkleuren bijvoorbeeld bij grijs, wit, gekleurd of gepermanent haar. Het is dan belangrijk om de shampoo altijd goed uit te spoelen.

 

Antiroosproducten op recept

Als antiroosshampoos niet voldoende werken, zijn er ook antiroosproducten verkrijgbaar op recept:

  • Ketoconazol gel of shampoo; dit is een middel tegen infecties met schimmels of gisten.
  • Corticosteroïd Lotions; corticosteroïden worden gebruikt bij verschillende soorten eczeem. De huid komt tot rust omdat deze de ontsteking van de huid helpen te remmen.
  • Salicylzuur lotion; deze lotion helpt schilfers en dikke schilferlagen te verwijderen van de hoofdhuid. Salicylzuur kan tevens als bestanddeel worden toegevoegd aan andere antiroosproducten, zoals corticosteroïden. 
  • Koolteer shampoo; deze shampoo heeft een licht ontstekingsremmende werking. Het wordt ingezet als antiroosshampoos met zinkpyrithion, seleensulfide of ketoconazol niet voldoende werken. 

 

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als de hoofdhuid na zes weken behandeling volgens voorschrift helemaal niet verbetert. Het kan dan namelijk ook het geval zijn dat er geen sprake is van roos, maar van een ander type eczeem of psoriasis. Raadpleeg dan ook een arts in de volgende gevallen:

  • De huid is ontstoken of pijnlijk 
  • Er ontstaan dikke, zilverachtige schilferlagen
  • Er is sprake van haaruitval

Natuurlijke behandeling tegen roos

Roos kun je ook op een natuurlijke manier behandelen. Zo kun je producten met chemische ingrediënten, zoals SLS helpen vermijden. Wij geven tips:

  • Aloë vera; helpt de dode huidcellen te verminderen. Aloë vera heeft een antibacteriële werking. Goed inmasseren op de hoofdhuid, een kwartier laten zitten en vervolgens uitspoelen. 
  • Tea tree olie; een paar druppels tea tree olie (eventueel verdund met water) aanbrengen op de hoofdhuid en een half uur laten inwerken. Vervolgens was je het haar met een sulfaatvrije shampoo. Tea tree olie heeft een antibacteriële werking. 
  • Citroen; de pH balans van de hoofdhuid kan worden hersteld met het zuur van de citroen. Je brengt vers citroensap aan op de hoofdhuid, laat het even zitten en vervolgens spoel je het uit. 
  • Azijn; net als citroensap heeft azijn of appelazijn een herstellende en reinigende werking op de hoofdhuid. De handigste manier is om je haar te wassen met een beetje azijn en water. 
  • Kokosolie; heeft een gist- en schimmeldodende werking doordat het laurinezuur bevat. Je kunt de hoofdhuid dagelijks inmasseren met kokosolie.