Seks is in de meeste relaties een vanzelfsprekendheid. Maar hoe zit dat tijdens de zwangerschap?
De eerste drie maanden
Als er geen medische reden is om het niet te doen, mag je tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Het helpt zelfs om de bekken soepel te houden en daarmee het lichaam voor te bereiden op de geboorte van het kind. Seks is niet schadelijk voor je kind. Het zit goed beschermd in vliezen en vruchtwater en de baarmoedermond is ook goed afgesloten. Is medisch gezien alles in orde, dan kan penetratie en ook een orgasme geen miskraam veroorzaken. Of jullie seks wíllen is een andere vraag. De eerste drie maanden van de zwangerschap gaan vaak gepaard met misselijkheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Het is dan ook begrijpelijk dat je hoofd er niet echt naar staat. Uiteraard verschilt dit allemaal per persoon.
Seks is niet schadelijk voor je kind. Het zit goed beschermd in vliezen en vruchtwater en de baarmoedermond is ook goed afgesloten
De vierde tot de zesde maand
Tussen de vierde en zesde maand kunnen zwangere vrouwen juist veel zin in seks hebben. Door de hormonen zijn de weefsels rondom de vagina beter doorbloed en kun je zelfs overweldigende lustgevoelens ervaren. Naarmate de buik groeit, worden sommige standjes onmogelijk. Een houding waarbij er geen druk is op de buik is het prettigst. Denk bijvoorbeeld aan een zijdelingse houding.
Je kunt tot de zevende of achtste maand seks blijven hebben.
De laatste loodjes
Je kunt tot de zevende of achtste maand gewoon seks blijven hebben. Sommige artsen raden het na de achtste maand af. In die periode kunnen de vliezen breken. In sperma zit het hormoon prostaglandine, dat zou het proces kunnen versnellen. Veel vrouwen hebben in de laatste weken echter geen behoefte aan seksuele activiteit. De grote buik zorgt voor ongemakken en je bent wellicht geestelijk al bezig met de bevalling. Het kan dat je jezelf afsluit voor de genegenheid van jouw partner, terwijl je er eigenlijk wél behoefte aan hebt. Dit heeft te maken met hormonen en is van tijdelijke aard.