Veel mensen met astma hebben last van slaapproblemen. Waarom heeft iemand met astma meer kans om slecht te slapen? Wat is er te doen tegen een verstopte neus ’s nachts en slaapapneu?

Slaapproblemen en astma

Bijna de helft van de mensen met astma heeft last van slaapproblemen. Dit is 10% meer dan bij mensen zonder astma. Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld concentratievermogen, humeur en gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met astma vooral ’s nachts last hebben van hun astma. Nog onduidelijk is hoe dat kan. Mogelijk zijn ’s nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten krijgt.

Verstopte neus

Naast benauwdheidsklachten door astma is ook een verstopte neus een belangrijke risicofactor voor slaapklachten. Een verstopte neus is een van de klachten die passen bij allergische rhinitis ofwel allergische neusverkoudheid, een aandoening die vaak samen met astma voorkomt. Astmapatiënten lopen dus door benauwdheid én door een verstopte neus dubbel risico op slaapproblemen.

Oorzaken en oplossingen bij slapeloosheid bij astma

Het is af te raden langer dan 5 dagen neusdruppels of neusspray tegen neusverstopping te gebruiken. Tegen een allergische neusverkoudheid kun je beter middelen gebruiken die veilig zijn bij langdurig gebruik. Sommige van deze middelen kun je zonder recept kopen, andere zijn uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Je kunt ook proberen of je baat hebt bij speciaal anti-allergisch beddengoed. Daarnaast blijken leefstijlfactoren als overgewicht en roken ook bij te dragen aan slapeloosheid bij mensen met astma.

NATRIUMCROMOGLICAAT 40 MG/ML wordt gebruikt om ontsteking van het neusslijmvlies door een allergische reactie, met een verstopte neus, niezen, jeuk, waterige afscheiding uit de neus en soms met jeukende, tranende ogen (allergische rinitis) te voorkomen als behandeling met Natriumcromoglicaat 20 mg/ml Teva onvoldoende helpt. Gebruik dit middel niet wanneer je allergisch bent voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. De werkzame stof in dit middel is natriumcromoglicaat. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Bij het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) klapt de bovenste luchtweg dicht door wand of tong, waardoor de ademweg wordt afgesloten. De gevolgen van het obstructieve-slaapapneusyndroom kunnen hevig snurken, geregeld plotseling met een schok wakker worden, ochtendhoofdpijn, abnormale slaperigheid gedurende de dag, vermoeidheid, prikkelbaarheid, extreem transpireren gedurende de slaap, spierpijn door spierverzuring en verhoogde bloeddruk zijn. Iedereen kan slaapapneu krijgen, maar mannen, mensen met overgewicht, rokers en mensen met longaandoeningen zoals astma of COPD lopen meer risico

Ernstige slaapapneu kan levensbedreigend zijn en wordt meestal in het ziekenhuis behandeld. Tegen lichte vormen van slaapapneu kun je zelf maatregelen nemen, zoals gewicht verliezen, geen alcohol of slaaptabletten voor het slapen nemen of een tennisbal in de rugzijde van een pyjama naaien.