Na de bevalling verandert die mooie, trotse en ronde buik in slappe huid. Het buikweefsel heeft onder grote druk gestaan, dus zo raar is zo’n slappe buik niet. Met een dieet en krachttraining kun je de slappe huid voorkomen of verminderen. Door gezond en gevarieerd te eten kunnen de conditie en de spierdefinitie verbeteren. Voldoende voedingsstoffen en vocht zijn hierbij van groot belang. Het is belangrijk om kosten te beperken, wat betreft voeding. Zorg ervoor dat je genoeg calcium, vitamine D, groenten en proteïnen binnen krijgt.

Krachttraining is ook belangrijk. Het versterkt de spieren en bevordert de stofwisseling, waardoor je vet verliest. Door je buikspieren te trainen en hier een dagelijkse routine van te maken, kan het verschil zichtbaar worden. Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen.

Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen. Er zijn ook andere behandelmethoden zoals liposculptuur en tummy-tucks die het buikje kunnen versterken. Deze opties kunnen een versterkend effect hebben, maar zorg ervoor dat je alle voor- en nadelen goed afweegt voordat je een definitieve beslissing neemt. 

Na de zwangerschap

Je helpt de stevigheid van de huid door vanaf de achtste week na de bevalling te starten met massage. Massage stimuleert de doorbloeding en de stofwisseling van de huid. Het gaat als volgt: smeer de huid in met een anti-striae crème of -lotion. Trek steeds een stukje buikhuid licht omhoog tussen de duim, wijs- en middelvinger. Rol de huid eventjes heen en weer en laat weer los. Dit mag geen pijn doen. Vooral in het begin is twee keer per dag een massage van vijftien minuten optimaal. De stimulatie ondersteunt bovendien de baarmoeder wanneer deze weer kleiner wordt.

Leef.nl heeft een groot assortiment aan producten die kunnen helpen voor moeders. Bekijk deze producten hieronder:

Zo houd je de conditie van de huid op peil tijdens de zwangerschap

  • Stimuleer de bloedcirculatie in de huid door wisseldouches te nemen (warm/koud). Hierdoor wordt het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder. 
  • Masseer de huid door kleine huidplooitjes tussen je vingers vast te pakken en dit omhoog te trekken. Nadat je de huid hebt opgerekt, masseer je het met een verzorgende crème.
  • Een gespannen huid kan ondersteund worden door een goede stevige bh, steungevende buikband, steunkousen en/of elastische panty. Op deze manier wordt de huid ondersteund door het geven van tegendruk.

Striae

Zwangerschapsstriemen ontstaan door het uitzetten van de huid. Ze ontstaan meestal pijnloos, maar kunnen tijdens of na de zwangerschap gepaard gaan met een branderig gevoel. Tijdens de zwangerschap worden de striemen vaak donkerrood, maar na verloop van tijd vervagen de lijnen en worden ze minder zichtbaar. De kleur verandert van donkerrood naar roze, violet, lichtbruin of wit, waardoor ze minder opvallen. Er zijn een aantal manieren om de zwangerschapsstriemen mogelijk te verminderen, zoals het gebruiken van speciale crèmes en het voorkomen van extreme gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen wondermiddel bestaat om zwangerschapsstriemen volledig te laten verdwijnen.