Niemand zit te wachten op vlooien in huis. En al helemaal niet wanneer je allergisch reageert op een beet. Dit kan namelijk leiden tot ernstige en langdurige jeuk. Denk jij dat jouw huisdier of jijzelf allergisch bent voor vlooien? Lees dan snel verder. In deze blog lees je alles over de oorzaak, de symptomen en misschien wel het belangrijkste: wat je doet tegen die vervelende allergie.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn kleine, roodbruine insecten van maximaal 3 mm lang. Het zijn parasieten. Dat wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om te overleven. Die zogenaamde gastheer kan jouw kat of hond zijn, maar ook jijzelf. Volwassen vlooien kan je met het blote oog zien. De eitjes zijn te klein om met het blote oog te zien. Een vrouwtjes vlo kan wel 11 tot 46 eitjes per dag leggen. De beet van een vlo kan behoorlijke klachten geven, zoals jeuk.
Vlooienallergie
Bij een vlooienallergie reageert jouw huisdier of jijzelf, allergisch op het speeksel van vlooien. Tot op zekere hoogte is dat heel normaal. Het speeksel van vlooien is irriterend en een beet zorgt daardoor voor een lichte huidreactie, met wat jeuk of irritatie. Vaak gaat die jeuk en irritatie vrij snel over.
Bekijk onze producten voor vlooien hieronder:
Symptomen vlooienallergie
Bij een vlooienallergie houdt de huidreactie veel langer aan. Bij een allergie behandelt het lichaam het speeksel alsof het een ziekmakende stof is. Hierdoor kan er een uitgebreide afweerreactie rond de beet ontstaan. Symptomen waarvan jij, of je huisdier, last kunnen krijgen zijn:
- Ernstige jeuk;
- Zwelling of platte bulten rondom de beet;
- Soms kale plekken in de vacht van jouw huisdier.
Vlooienallergie mensen
Vlooien bijten ook mensen, maar leven niet op hun huid, zoals bij dieren. De vlo springt op de huid, bijvoorbeeld vanaf de vloer of vanaf een dier, en springt na de beet weer weg. Vaak zie je de plekken waar je bent gebeten dan ook op je onderbenen of op plekken waar kleren strak tegen het lichaam aan zitten. Daar kun je de vlooienbeet herkennen aan een ronde rode vlek met een rood puntje in het midden. Gebeten worden door een vlo doet niet echt pijn, maar soms voel je het wel gebeuren. Meestal bijt de vlo een paar keer naast elkaar. Mensen die allergisch zijn, krijgen grote platte bulten, die ontzettend jeuken en lang blijven zitten. Mensenvlooien komen in Nederland weinig voor, je wordt eigenlijk altijd gebeten door de kattenvlo.
Vlooienallergie kat en vlooienallergie hond
De allergische reactie op vlooienbeten is bij honden en katten hetzelfde als bij mensen. Door een beet krijgt het dier een jeukende rode plek, die vaak langer dan een week blijft zitten. Opvallend is dat je de vlooien vaak niet goed ziet. Toch kan het zijn dat je hond of kat vergaat van de jeuk en veel kale plekken heeft; allemaal tekenen dat er wél vlooien zijn. De jeukende plekken zitten meestal achterop de rug, maar kunnen zich in ernstige gevallen uitbreiden naar de buik, liezen en nek. Soms kun je ook rode bultjes en wondjes zien op de huid van je huisdier. Door al het krabben kan de huid wat harder worden.
Wat te doen bij een vlooienallergie?
Vlooien zijn op zich al heel vervelend, maar al helemaal wanneer er sprake is van een vlooienallergie. Alleen met grondige vlooienbestrijding kom je van de problemen af. Alleen als je van de vlooien in huis verlost bent, kun je een allergische reactie met jeuk en huidirritatie voorkomen. Om de allergische reactie te onderdrukken, kunnen bij ernstige gevallen corticosteroïden worden toegediend, maar dit is alleen symptoombestrijding.
Lees ook ons artikel over huisdieren en vlooien.