8 januari 2015 - De natte en gure herfst- en wintermaanden zijn de seizoenen waarin mensen verkouden en grieperig worden. Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat mensen dan meer tijd binnenshuis doorbrengen en dichter bij elkaar kruipen. Een andere verklaring is dat het virus beter gedijt bij lagere temperaturen. Nieuw onderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk zo is dat het verkoudheidsvirus het wint van het immuunsysteem als gevolg van het koudere weer.

Muizencellen

Dat de meest voorkomende veroorzaker van verkoudheid, het rhinovirus, zichzelf gemakkelijker vermenigvuldigt onder relatief koude omstandigheden zoals in de neus in vergelijking met de warmere longen, weten wetenschappers al langer. Om de relatie tussen de temperatuur en de reactie van het immuunsysteem op het verkoudheidsvirus te onderzoeken, vergeleken onderzoekers van de Universiteit van Yale cellen uit luchtwegen van muizen bij een normale lichaamstemperatuur van 37 graden Celcius en bij een iets koelere temperatuur van 33 graden Celcius. Bij de cellen werd de productie van afweerstoffen gemeten nadat ze waren ‘besmet’ met het rhinovirus. De aanmaak van afweerstoffen bleek trager te zijn bij een lagere temperatuur, waardoor het virus zichzelf makkelijker kan vermenigvuldigen en een verkoudheid kan veroorzaken.

Beperkingen

Bij het onderzoek zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen. Zo is het uitgevoerd met slechts één variant van het verkoudheidsvirus. Ook zouden luchtwegcellen van de muis op een andere manier kunnen reageren dan menselijke cellen. Verder is er niet gekeken of er ook een relatie te vinden was met de omgevingstemperatuur.

Ongeacht de beperkingen van het onderzoek luidt de conclusie dat het belangrijk is jouw lichaam te beschermen tegen de mogelijk schadelijke invloed van koud weer op je afweersysteem. De bekende waarschuwing “kleed je warm aan, anders vat je kou”, die iedereen wel eens van zijn moeder te horen heeft gekregen, lijkt dus daadwerkelijk een wetenschappelijke onderbouwing te hebben.

Last van hoest bij de verkoudheid? Bekijk dan onze hoestdranken:

Bron:

Foxman E.F., Storer J.A., et al., Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells, PNAS 5 januari 2015

Lees ook ons artikel '8 tips die je snel van je verkoudheid verlossen.'