2 oktober 2014 - Van veel geneesmiddelen die je vroeger als merkgeneesmiddel kreeg, krijg je tegenwoordig de merkloze variant van de apotheek. Merkloze geneesmiddelen zijn een stuk goedkoper. Daarom maakt de zorgverzekeraar afspraken met een apotheek over het afleveren van merkloze middelen. Maar werken deze merkloze middelen wel even goed?

Lagere kosten

Merkgeneesmiddelen zijn, voordat ze op de markt mogen komen, jarenlang uitgebreid getest op werkzaamheid en veiligheid. Dit is kostbaar en de kosten voor deze onderzoeken worden verwerkt in de prijs van het middel. Wanneer het patent op het geneesmiddel is verstreken, mogen andere fabrikanten het namaken. Omdat er al veel bekend is over het middel hoeft het niet meer uitgebreid getest te worden en worden hiervoor geen kosten gemaakt. Hierdoor zijn merkloze geneesmiddelen goedkoper.

Uiteraard worden ook aan merkloze middelen kwaliteitseisen gesteld. De fabrikant moet kunnen laten zien dat de werkzame stof in het middel in dezelfde hoeveelheid en op dezelfde manier wordt opgenomen in het bloed als het merkgeneesmiddel. De werkzaamheid zou dan ook vergelijkbaar moeten zijn.

Vergelijkend onderzoek

Om te testen of het effect van merkloze middelen daadwerkelijk vergelijkbaar is met het effect van een merkgeneesmiddel, onderzochten Amerikaanse onderzoekers de kans op ziekenhuisopname door hart- en vaatziekten en de sterfte bij ruim 90.000 patiënten die een merkloze of een merk cholesterolverlager gebruikten. Het bleek dat de patiënten die het merkloze geneesmiddel gebruikten een acht procent lager risico liepen. Het bleek echter ook dat de mensen die een merkloos middel gebruikten een betere therapietrouw hadden. Omdat patiënten in Amerika hun geneesmiddelen deels zelf moeten betalen, zijn de kosten voor merkloze middelen voor hen lager en zijn ze kennelijk beter bereid ze volgens voorschrift te slikken.
Dit onderzoek laat zien dat het effect van merkloze cholesterolverlagers niet onderdoet voor merkmiddelen en dat het gebruik in de Amerikaanse situatie zelfs beter is. Een beter gebruik door een lagere bijbetaling geldt niet voor de Nederlandse situatie, omdat hier voor dergelijke geneesmiddelen niet hoeft te worden bijbetaald.

Bron:

Gagne J.J., Choudhry N.K., et al., Comparative Effectiveness of Generic and Brand-Name Statins on Patient Outcomes: A Cohort Study, Ann Intern Med. 2014;161(6):400-407