De ene is blij wanneer de bloemetjes weer beginnen te bloeien en de lente begint, de ander is daar minder blij mee. Een loopneus, niezen, een jeukende keel en jeukende ogen. Het houdt niet op met vervelende symptomen. De pollen komen terug en daarmee is het hooikoortsseizoen ook aangebroken aan de start van de lente. 

Er zijn over-the-counter behandelingen beschikbaar voor seizoensgebonden allergieën, maar veel mensen verkiezen in plaats daarvan natuurlijke behandelingen. Een voorbeeld waarvan men zegt dat het helpt bij seizoensgebonden allergieën is plaatselijke honing. Lokale honing is rauwe, onbewerkte honing die dicht bij je woonplaats wordt gemaakt. Het gerucht gaat dat deze honing helpt bij allergieën, maar wetenschappers en artsen zijn sceptisch.

Dus wat is de waarheid, helpt honing bij hooikoorts? 

Veel mensen zweren dat een theelepel honing per dag je ongevoelig maakt voor pollen en de hooikoorts symptomen helpt verlichten. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Bijen bestuiven namelijk geen gras en bomen en het stuifmeel in honing is het op bloemen gebaseerde stuifmeel dat geen hooikoorts veroorzaakt. Lokale, onbewerkte honing bevat wel kleine hoeveelheden stuifmeel uit de omgeving, maar dit stuifmeel is meestal afkomstig van de bloemen waar bijen voorkomen (het stuifmeel van bloeiende planten veroorzaakt minder snel allergie symptomen) en het allergene, door de lucht verspreide stuifmeel van bomen, grassen en onkruid, dat niet door bijen wordt bestoven, in geringere hoeveelheden. Sommige mensen geloven dat de honing dus uit de omgeving moet komen om echt effect te hebben, maar ook dit is niet bewezen. 

Waar komt de theorie dat honing helpt tegen hooikoorts vandaan?

Het lang gekoesterde idee dat honing helpt bij de behandeling van allergieën lijkt erg op het idee dat iemand vaccinaties krijgt om zijn allergieën te helpen. Wanneer iemand 'lokale honing' consumeert, geloven velen dat je daarmee ook het lokale stuifmeel binnen krijgt en na verloop van tijd zijn ze er wellicht minder gevoelig voor. Daarom kun je het altijd proberen en kun je kijken of het helpt op een bepaalde manier. Bovendien heeft ieder persoon een andere ervaring.

Rauwe honing

Regelmatig wordt beweerd dat honing alleen werkzaam is wanneer gebruikt wordt gemaakt van rauwe honing. Rauwe honing is honing die koud geslingerd uit de honingraat komt en daarna niet meer wordt verhit. Het verhittingsproces, met name bedoeld om het kristalliseren van honing tegen te gaan, heeft inderdaad invloed op de werkzaamheid van bepaalde enzymen in de honing, maar niet op de pollen die erin zitten. Voor de werkzaamheid van honing tegen hooikoorts maakt het dus niet uit of deze rauw is of niet.

Eventuele risico’s van honing als remedie

Het is belangrijk te weten dat je geen honing mag geven aan kinderen jonger dan 1 jaar. Dit komt omdat rauwe, onbewerkte honing bij jonge kinderen en baby’s een risico lopen op botulisme. Ook kunnen sommige mensen met een ernstige allergie voor pollen na het eten van honing een ernstige allergische reactie krijgen, bekend als anafylaxie. Dit kan leiden tot extreme ademhalingsmoeilijkheden. Anderen kunnen allergische reacties ervaren zoals jeuk of zwelling van de mond, keel of huid.

Ondersteunende producten bij hooikoorts

Bij leef.nl hebben we een groot assortiment producten die jou ondersteunen bij hooikoorts. Naast honing vind je onder meer hooikoortstabletten, neussprays en oogdruppels