Er heerst veel schaamte rondom aambeien, maar wist je dat je lang niet de enige bent die last heeft van dit zwangerschapskwaaltje? Maar liefst een op de drie vrouwen krijgt te maken met aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Je leest hier meer over het ontstaan van aambeien en over de werking van aambeienzalven.
Aambeien
Aambeien tijdens de zwangerschap
Aambeien zijn zwellingen van het slijmvlies vlak bij de anus. Als er te veel druk komt op de zwellichamen zwellen deze te veel op en kunnen er uitstulpingen ontstaan: aambeien. Aambeien ontstaan met name door hard persen, tijdens de ontlasting of bij de bevalling. Tijdens de zwangerschap zijn er ook andere oorzaken van aambeien:
- Zwangerschapshormonen
Door zwangerschapshormonen zijn de wanden van bloedvaten in het slijmvlies dunner. Hierdoor zetten ze makkelijker uit en ontwikkel je sneller de zogenaamde uitstulpingen. Het is ook mogelijk dat je te maken krijgt met obstipatie door zwangerschapshormonen. Door obstipatie gaat jouw stoelgang moeilijker waardoor je harder moet persen. Het harde persen kan ook leiden tot het vormen van aambeien.
- Baarmoeder
Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder doordat het gewicht en grootte van jouw baby toeneemt. Dit kan ervoor zorgen dat er een grotere druk komt te staan op het weefsel binnenin de anus. Deze druk kan op zijn beurt weer voor de aambeien zorgen.
- Bekkenbodem
Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap te maken met gespannen bekkenbodemspieren. Doordat deze spieren niet goed kunnen ontspannen als je op het toilet zit, kan het zo zijn dat er een te grote druk op de anus ontstaat. Ook hierdoor kun je te maken krijgen met uitstulpingen.
Aambeien na de bevalling
Tijdens een bevalling ontstaan aambeien door het persen. Het is niet altijd te voorkomen, maar het kan helpen om tijdens de zwangerschap te leren hoe je zo goed mogelijk ontspant tijdens het persen. Ook de bevalhouding kan invloed hebben op het ontstaan van aambeien. Vaak helpt het om op handen en knieën te persen. Er is zo minder druk op de anus en de zwellichamen.
Aambeienzalf om klachten bij de anus te verlichten
Mocht je last hebben van een aambei, dan zijn er verschillende aambeienzalven. Bijvoorbeeld de zalf van Curanol. Curanol zalf verzorgt de huid rondom de anus van buitenaf. Curanol is niet alleen geschikt bij de verzorging van de huid rondom de anus maar kan ook als cosmetische verzorging van spataderen worden gebruikt.
Ook de aambeienzalf van Dr. Swaab verzorgt de huid bij aambeien. De zalf verzorgt, verzacht en verkoelt de huid rondom de anus. Daarnaast ondersteunt het ook het herstellend vermogen van de huid en houdt het de huid elastisch.
De aambeienzalf van Healthypharm verlicht veel voorkomende klachten bij aambeien. Denk hierbij aan klachten als irritatie, jeuk en een branderig gevoel. De zalf van Healthypharm stimuleert de genezing van wondjes, kalmeert de huid en vermindert jeuk. Op Leef.nl vind je verschillende producten om jouw klachten te verlichten van aambeien tijdens de zwangerschap.
Huidverzorgingsproducten tijdens de zwangerschap op Leef.nl
Leef.nl heeft een breed assortiment aan producten voor moeder en kind! Benieuwd naar welke producten jouw huid ondersteunen tijdens de zwangerschap? Kijk dan hier. Als je voor 21:00 uur besteld, heb je jouw bestelling de volgende werkdag in huis. Heb je nog een vraag over jouw producten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij staan klaar om jou te helpen.